Spring naar inhoud

De Volkskrant haalt de stekker eruit

6 februari 2011

Daar zijn we weer, bijna zes jaar later, en in die tussentijd is er veel gebeurd. Het is waar, ik heb na mijn scheepskok introductie op dit blog niet de moeite genomen mijn blogs in de Volkskrant hier te plaatsen. Had ik dat maar wel gedaan, want per 1 maart 2011 zal de Volkskrant stoppen met het VK-blog en is een gigantisch archief daarmee naar de kloten.

Ja, ik weet het, de VK-bloggers hebben tot 1 maart om hun materiaal te downloaden, zodat het niet verloren gaat, maar hoe stel je je dat voor wanneer je een van de eerste bloggers was en jarenlang vrijwel dagelijks blogs hebt geschreven? Wat te denken van de vaak waardevolle reacties van lezers? Hoe sla je al dat materiaal op binnen een maand, zeker wanneer je naast bloggen ook nog een echt leven hebt?

De meer meegaande en begrijpelijke types zullen beweren dat het allemaal zo erg niet is, dat er geen reden is om al die “ouwe troep” te bewaren, dat dit er aan zat te komen en dat we vooruit moeten zien. Ik kan daar volledig in meegaan voorzover het blogs betreft met de strekking “Vandaag naar de tandarts geweest. Geen gaatjes!”, maar er is in de loop der jaren zoveel significant materiaal op het VK-blog verschenen. Om een voorbeeld te noemen: mijn artikel “Verkrachting – het laat je nooit meer los” en mijn serie over bipolariteit worden, dankzij zoekmachines als Google en de “goede naam” van de Volkskrant als nieuwsmedium, nog dagelijks gelezen. Het is maar zeer de vraag of het verplaatsen naar andere media dezelfde lezers zal bereiken. Mijn blog over de ontsnapping van de Ocean Breeze, het superjacht van Saddam Hoessein, uit de haven van Nice, met foto van de ontsnapping, werd binnen 30 minuten opgepikt door Google en stond na een uur bovenaan de Google ranglijst. Dat zie ik bij WordPress of Blogger nog niet gebeuren. Wanneer je nu in Google UK de trefwoorden “Ken O’Keefe Netherlands” invoert, staat mijn VK-blog artikel daarin op de tweede plaats.

Ik wil maar zeggen dat ik van mening ben dat de Volkskrant ernstig tekort schiet wanneer men op 1 maart 2011 het VK-blog sluit. Dat men een einde wil maken aan het metabloggen, een verschijnsel dat mij al jarenlang een doorn in het oog is, en aan de ronduit incestieuze clubjescultuur, kan ik mij alleszins voorstellen, maar men heeft alle middelen om een selectie te maken van blogs die veel worden bezocht en informatief zijn. Google kan daarbij behulpzaam zijn.

Alle ouwehoerblogs met non-informatie, ook die van mij, alle eindeloze discussies tussen zweistra’s and alibs, mogen wat mij betreft zo de prullenbak in. Maar het verwijderen van waardevol materiaal door een zich progressief noemend medium als De Volkskrant, doet mij zeer denken aan boekverbranding.

Met vriendelijke groet,

Jaap van der Wijk, onder de naam Jaap van Nieveld Goudriaen nog maar een paar jaar geleden uitgeroepen als “Blogger van het Jaar” van de Volkskrant. Voor wat het nu waard is…

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: