Spring naar inhoud

Ik heb ‘m nog steeds

8 september 2011

Als je een keer of wat bent verhuisd vanwege echtscheiding of verbroken relaties, dan zijn spullen maar spullen, die vervangbaar zijn. Dat geldt voor mij voor een heleboel dingen, maar niet voor deze flesopener, gemaakt door Ingeborg, één van de zeven kinderen die ik beschouw als de mijne. Ze heeft de opener zelf gemaakt op de Technische School, sorry VMBO, en als ik het mij goed herinner (maar dat kan ook wishful thinking zijn) kreeg ik de opener van haar op mijn verjaardag. Hoe dan ook, ik was er zielsgelukkig mee. Een zelfgemaakte opener – daar was over nagedacht. Het perfecte cadeau voor mij, niet alleen vanwege het functionele aspect, maar vooral omdat ik er niet van hou om een last-minute impuls aanschaf uit de winkel te krijgen. Alsof een verjaarscadeautje geven een verplicht nummertje is, in plaats van een doordacht en zorgvuldig voorbereide actie, die je wekenlang – tijdens de les metaalbewerking – een glimlach op je gezicht doet toveren bij de gedachte aan het gezicht van de gast die jouw opener in ontvangst zal nemen. Dat is pas echt een verrassing.

En dat was het. Van alle spullen die ik in mijn leven heb vergaard is het meeste op de vuilnisbelt beland, en een aantal dingen, zoals mijn professionele keukenspullen, in de keuken van mensen die mijn bloed wel kunnen drinken. Laat hen er gelukkig mee zijn. Maar er is één simpele opener die ik altijd zal meenemen, waar ik ter wereld ook zal gaan, en dat is Ingeborg’s opener. Trouwringen, ik heb ze op het aanrecht achtergelaten voordat ik de deur voorgoed achter mij dichttrok. Schulden aan de bank, ik wilde er niets van weten en liet ze allemaal achter.

Behalve deze flesopener, want die herinnert mij aan een tijd waarin ik gelukkig was, als “vader” van een gezin met drie kinderen, en ik weet niet hoe die kinderen die tijd hebben ervaren, misschien is het voor hen wel een ware hel geweest, maar ik heb alleen maar goede herinneringen aan die periode in mijn leven. Ik hoef maar even naar die opener te kijken om mijn huidige “ellende” te kunnen relativeren.

De keerzijde van het verhaal is dat ik soms idiote dingen publiceer wanneer ik de opener te veel gebruik.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: