Spring naar inhoud

de rus

3 oktober 2011

Titel: de rus

Auteur: Jaap van der Wijk

Genre: Misdaadroman

rus, rechercheur. Niet in oudere dan 20ste eeuwse bronnen (Brusse, Querido, KH). – R.> verkorting van het AB-woord rechercheur. [Bargoens woordenboek, 1994, blz. 123]

“De rus” is mijn nieuwe project. Het eerste concept is inmiddels af. Het is het op feiten gebaseerde fictieve verhaal van een Amsterdamse rechercheur van het bureau Warmoesstraat die in de jaren tachtig door de korpsleiding wordt aangemoedigd om te infiltreren in de georganiseerde misdaad. En dan gaat het mis, want hij kan de vele verleidingen niet weerstaan.

Synopsis: Marco Hendriks, een jonge Amsterdammer, wordt politieagent in Amsterdam en belandt in het criminele milieu. Hij wordt benaderd door John Jacobs, de chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID), die hem laat infiltreren in de Joegoslavische maffia. Jacobs verzamelt belastende informatie tegen hooggeplaatste figuren en krijgt steeds meer macht in de politieorganisatie. Op een gegeven moment vindt commissaris Edwin Bloem, een vriend van Jacobs, het welletjes. Jacobs is een gevaar voor de rechtsorde en moet worden gestopt. Maar het lijkt te laat te zijn. Door zijn terreurbewind is Jacobs oppermachtig. 

Een scène uit het boek:

“Omdat hij als undercover agent binnen de Joegoslavische maffia opereerde, als persoonlijke lijfwacht van Adnan Anovic, had Marco Hendriks formeel de bevoegdheid om criminele handelingen te plegen, zolang die nodig waren voor zijn karakter en globaal de goedkeuring konden wegdragen van zijn directe meerdere (hoofdinspecteur John Jacobs) en een team van speciale officieren van justitie. Deze buitengewone bevoegdheid sloot het verwonden en zelfs doden van criminelen niet uit, dus in feite had Marco een “license to kill”. De regels en richtlijnen zeiden dat enig geld verkregen door undercover activiteiten “direct en onverwijld” in de staatskas moest vloeien, maar er werd niets vermeld over goederen als auto’s, TV’s, huizen of drugs, dus werd Marco geadviseerd om zoveel mogelijk betaling te ontvangen in goederen. Het feit dat hij sommige goederen verkocht en het geld in eigen zak stak, kwam niet onder de aandacht van zijn superieuren, en Marco kreeg sterk de indruk dat het hen geen bal kon schelen. Hoofdinspecteur John Jacobs vroeg nooit naar dergelijke details.

Jacobs kwam erachter dat de functiebeschrijving van de persoonlijke bodyguard van het hoofd van de Joegoslavische maffia zich niet beperkt tot het beschermen van de baas. De bodyguard kan ook worden opgedragen om iemand te vermoorden en zich van het lijk te ontdoen, of iemand “waarschuwen” door hem flink in elkaar te slaan, zelfs in afwezigheid van de baas. Marco Hendriks voldeed aan al deze eisen en Jacobs had daar geen problemen mee, omdat Marco anders zijn geloofwaardigheid zou verliezen, met alle gevolgen van dien.”

Verwachte publicatiedatum: maart 2012

Achterflaptekst

De rus is een misdaadroman die zich afspeelt in de jaren zeventig, tachtig en negentig. De Amsterdamse onderwereld wordt gedomineerd door de Italiaanse maffia, de Joegoslavische maffia en de Chinese triades. En dan worden Freddy Heineken en zijn chauffeur ontvoerd door de bende van Willem Holleeder en Cor van Hout.

De Amsterdamse politieorganisatie is niet opgewassen tegen deze golf van geweld en stuurt een delegatie van rechercheurs naar Amerika om zich de methoden van de DEA eigen te maken. Bij terugkeer in Nederland constateren deze rechercheurs dat de justitiële infrastructuur gewijzigd dient te worden om de voorgestelde nieuwe methoden te kunnen uitvoeren, en daar is de steun van het Openbaar Ministerie en de politiek voor nodig.

Al deze kwesties ontsnappen volledig aan de aandacht van rechercheur Marco Hendriks, die zich bereid heeft verklaard om te infiltreren in criminele organisaties, en dagelijks wordt geconfronteerd met de praktische onvolkomenheden van het nieuwe systeem.  Bovendien viert de corruptie binnen het Amsterdamse politiekorps nog steeds hoogtij. Marco Hendriks raakt aan de drank en wordt verslaafd aan cocaïne. Hij pleegt moorden die hij in het kader van zijn functie niet kan verantwoorden. En dan neemt de korpsleiding het besluit om Marco uit te schakelen…

Jaap van der Wijk was jarenlang werkzaam voor het Ministerie van Justitie en betrokken bij politionele projecten in de Amsterdamse Rosse Buurt. Hij adviseerde de zich reorganiserende politieorganisatie en het plaatselijke O.M., en produceerde een aantal geanonimiseerde case studies ter illustratie van zijn argumenten.

Zijn voornaamste argument, legaliseer drugs en decriminaliseer druggebruikers, houdt nog steeds stand en is in juni 2011 overgenomen door de Global Commission on Drug Policy.

Click hier om het eerste concept van “de rus” te lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: