Spring naar inhoud

Jicht – een waarschuwing die je niet in de wind moet slaan

25 december 2011

Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. In het warme bloed lost urinezuur gemakkelijk op, maar bij een te hoge concentratie hiervan kan dit zuur neerslaan in de vorm van kleine naaldvormige kristallen. In een relatief koude omgeving, zoals in de perifere gewrichten, gebeurt dit het gemakkelijkst, bij voorkeur (60%) het basisgewricht (metatarso-falangeale gewricht) van de grote teen.

Het kristalliseren van urinezuur in een gewricht leidt tot een vaak snel opkomende hevige ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Patiënten worden ’s nachts opeens wakker van de pijn en kunnen vaak nauwelijks lopen. Behalve in de tenen kan jicht ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie, vingers of in de oorschelp. Bij mannen komt de ziekte meer voor dan bij vrouwen. (Lees hier het volledige Wikipedia artikel over jicht.)

Het ontstaan van jicht kan verschillende oorzaken hebben, zoals het eten van vlees, met name rood vlees en orgaanvlees. Mensen die rood vlees eten hebben 40% meer kans op jicht vergeleken met mensen die weinig rood vlees eten. Een belangrijke oorzaak van jicht is het drinken van alcoholhoudende dranken, met name bier en sterke drank. Alcoholgebruik leidt tot dehydratie (extra vochtverlies) en kan daarom ook een aanval uitlokken. Verder kan een hoge inname van zeevoedsel de kans op jicht met 50% vergroten, terwijl consumptie van fructoserijke dranken, zoals vruchtensappen maar met name frisdranken, in sterke mate samenhangt met jicht, vooral bij mannen. Bij mensen die twee of meer glazen frisdrank per dag drinken verdubbelt het risico op jicht. De grote hoeveelheid fructose kan leiden tot een verhoogd urinezuurniveau in het bloed. Fructose verhoogt de urinezuurproductie door een toegenomen afbraak van nucleotides.

In mijn geval kan de jicht niet worden veroorzaakt door het eten van rood vlees of zeevoedsel, want dat kan ik me momenteel niet veroorloven. Aan het drinken van vruchtensappen kan het ook niet liggen, want daar heb ik ook geen geld voor. Er blijft dus maar één oorzaak over en dat is het drinken van alcoholhoudende dranken, één van de weinige zonden die ik mezelf permiteer. In deze dagen rond kerst en nieuwjaar drink ik meer dan normaal en vergeet ik water en thee te drinken. Een bijkomend probleem is dat ik ook word geplaagd door fibromyalgie, zodat ik regelmatig niet weet waar de ene kwaal begint en de ander ophoudt.

Ik heb wel vaker last van jicht, zeker wanneer er naast verhoogd alcoholgebruik sprake is van te weinig inname van vitamine C, plotselinge kou, en te weinig water en thee drinken. Eergisteren begon het al. Ik moest plotseling weg en had geen kans om mijn gebruikelijke twee bekers thee en twee espresso’s te nuttigen. De hele dag had ik pijn, niet ondraaglijk, en bij thuiskomst ’s avonds dronk ik een paar biertjes. Het tekort aan water vulde ik niet aan, aangezien mijn dorst werd gelest door het bier.

Gisteren was mijn water- en alcoholinname normaal, maar dat loste het jichtprobleem niet op. Kennelijk moet de acute pijn eerst weg zijn alvorens het evenwicht in de organen kan herstellen. Vannacht werd ik wakker met hevige pijn in mijn grote tenen, en ook vanochtend bleef die pijn aanhouden.

Nu, drie uur en twee mokken thee, drie espresso’s (koffie heeft een preventieve werking m.b.t. jicht), en drie glazen water en een aspirine (500 mg) later, begint de pijn iets te zakken en kan ik eindelijk – voorzichtig – de hond gaan uitlaten. Voor de rest van de dag geldt het devies: veel water drinken en weinig alcohol.

Een gulden stelregel, die ik zelf nog wel eens vergeet, is dat je je dorst nooit moet lessen met alcoholhoudende dranken. Wanneer je dorst hebt, drink je eerst flink wat water. Daarna mag je best een biertje drinken, maar vergeet niet regelmatig een glas water te drinken. En hou je voeten warm.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: