Spring naar inhoud

Café de Wolthoorn en omstreken

12 januari 2012

 

Het huis waarin ik woon heet Huize Maria. Het is eigendom van de katholieke kerk, die het verhuurt aan mijn moeder en haar man opdat zij er kamers verhuren aan studenten.

Tegenover het huis is een opslagplaats van vloerbedekking, van de firma Wortelboer, daarnaast is Café de Wolthoorn. (Het pand van de firma Wortelboer is nu ook een kroeg en heet de Keyser.)

In de Grote Kromme Elleboog zit een winkel voor “sanitaire voorzieningen” met de illustere naam “De Salamander”. Er worden voornamelijk steunkousen, klisma’s en kapotjes verkocht, want in de Kleine Kromme Elleboog zitten vier hoeren achter het raam. (De Salamander heeft later ook een horecabestemming gekregen en heet sindsdien Café Mulder.)

Ik ben negen jaar, ik heb een opklapbed in de keuken (derde raam van rechts) en haal bij de cafetaria in de Oude Kijk In ’t Jatstraat gehaktballen voor de hoeren. Daar krijg ik dan een kwartje voor.

Voor een fles goede wijn moest je bij Van Erp zijn, twee deuren verderop, of bij Jos Beeres, in de Oude Kijk In’t Jatstraat.

Café de Wolthoorn werd al vroeg mijn stamcafé omdat het een broeinest van het socialisme was. Als dertienjarige kwam ik er al om namens mijn buurvrouw Ingeborg van der Wal-Svensson, secretaris van de Derde Weg, de pamfletten van het Comité voor de Vrede 1961 op te halen die er door de drukker waren afgeleverd ter verspreiding bij protestdemonstraties.

De kroegbaas van die tijd had echter te veel begrip voor de eeuwigdurende erbarmelijke financiële toestand van zijn cliëntèle, dus toen hij de zaak verkocht kregen zij de keuze tussen wegblijven of hun rekening betalen. Sommigen, zoals Ypke Gietema (die later wethouder van de PvdA werd) en Pim Fortuyn (die toen nog hoogleraar en communist was) deden dat, anderen verspreidden zich over de kroegen van de stad en hebben dat hun leven lang (volkomen terecht) betreurd.

Elske ter Veld heeft er met regelmaat gehuild (“It’s my party and I cry if I want to”), Jean Pierre Rawie heeft de kroeg een literaire naam bezorgd, Fré Meis hield er hulpverleningsgesprekken met bijstandsmoeders, en veel meer leden van de natte linkse gemeente, waaronder ik, bezoeken – voorzover nog in leven – de kroeg nog zo vaak mogelijk.
Iedereen in de Wolthoorn heeft zo zijn of haar eigen favoriete barkeeper of barkeepster. Maar het is een ongeschreven wet dat je die voorkeur niet uitspreekt.

Toegegeven, ik kom er lang niet meer zo vaak als ik zou willen. De reisafstand verhindert mij een regelmatig bezoek aan dit bijzonder aangename etablissement te brengen, maar toch blijf ik het mijn stamkroeg noemen, zoals ik Café Flore in Parijs nog altijd mijn stamkroeg noem. In juni 2007 was ik voor het laatst in Café de Wolthoorn en nam ik afscheid, onder het genot van een dreuge worst en een paar glazen witte wijn. De volgende ochtend was ik onderweg naar Nice, Zuid Frankrijk, voorgoed. Dacht ik. Omstandigheden leidden er echter toe dat ik in 2010 naar Engeland verhuisde en in juli 2011 in Nederland terugkeerde.

En nu heb ik een huis in Rockanje. Veel verder van De Wolthoorn kun je niet wonen. Maar mijn hart is daar.

Advertenties
6 reacties leave one →
 1. 13 januari 2012 7:39

  Sfeervol verteld !

 2. 13 januari 2012 8:35

  als je hart daar is
  dan mag je het met recht je stamkroeg noemen

  mooie nostalgie…ik krijg zelf bijna heimwee naar deze kroeg:)

 3. 13 januari 2012 12:59

  Nu met nieuwe foto’s!

 4. 28 januari 2013 17:16

  Hallo Jack,

  Heb gister het verhaal over DeSalamander uitgeschreven. Voila:
  http://groninganus.wordpress.com/2013/01/27/gummiwaren-niet-goed-geld-terug/

  En nog bedankt hè!

  Vriendelijke groet,
  Harry Perton
  (Gelkinghe / Groninganus)

Trackbacks

 1. Wandeling door het Groningen van mijn jeugd « Uw scheepskok Jaap

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: