Spring naar inhoud

Ik begrijp Robin van Helsum wel…

15 juni 2012

De Volkskrant, 15 juni 2012:

“De politie in Berlijn twijfelt er niet meer aan dat de mysterieuze ‘bosjongen Ray’ een 20-jarige inwoner van Hengelo is. De informatie die de politie Twente overlegde, heeft de Duitse collega’s overtuigd, zo heeft een woordvoerster van de politie Twente gezegd.

Op een foto die woensdag is vrijgegeven, werd de jongen, Robin van Helsum, direct herkend door vrienden. Ook zijn stiefmoeder zei dat het de 20-jarige Hengeloër betrof.

Samen met een vriend was hij op 2 september vorig jaar naar Berlijn vertrokken. Zijn vriend ging terug, Robin bleef en meldde zich enkele dagen later met slaapzak en tent bij de autoriteiten, met het verhaal dat hij vijf jaar lang met zijn vader in de bossen had geleefd. Hij zei toen 17 jaar te zijn. Daardoor zat hij niet als volwassene, maar als jeugdige in het opsporingssysteem van de politie. In Nederland was hij niet als vermist geregistreerd.

Woongroep
Schoolvrienden gaven aan dat hij persoonlijke problemen had en een nieuw leven wilde beginnen. Jeugdzorg Tempelhof-Schöneberg ontfermde zich in Berlijn over de mysterieuze jongen. Hij is in een woongroep ondergebracht en kreeg een voogd toegewezen. Hij zou zich daar thuis voelen en bezig zijn Duits te leren.

De communicatie verliep moeizaam, omdat de 20-jarige gebrekkig Engels en weinig Duits sprak. Bij de zoektocht naar de herkomst van de jongen is volgens de woordvoerder niet eerder een foto gebruikt, omdat hij dat zelf weigerde. Jeugdzorg zorgde ervoor dat deze week toch een opsporingsfoto kon worden vrijgegeven, waarna het raadsel van de bosjongen snel was opgelost.

De Duitse politie heeft inmiddels bevestigd dat de bosjongen een 20-jarige Nederlander is. Hij mag het gebouw van de woongroep vrijdag verlaten, aldus een woordvoerster van de politie in Berlijn. ”  Tot zover De Volkskrant.

Robin van Helsum (22-4-1992), met zijn 20 jaar al vader van een kind van twee, zag het niet meer zitten in Nederland. Hij had o.a. financiële problemen en vertrok op 2 september 2011 naar Berlijn, waar hij zich enkele dagen later bij de autoriteiten meldde met een ongeloofwaardig verhaal. Hij zei dat hij Ray heette en wist zich alleen zijn voornaam en zijn geboortedatum (22-6-1994) te herinneren. Zijn moeder Doreen zou bij een auto-ongeval zijn overleden toen hij 12 was, en daarna had hij met zijn vader Ryan vijf jaar in de bossen geleefd, totdat zijn vader bij een val om het leven kwam. Voordat zijn vader stierf drukte hij Ray nog op het hart “naar het noorden” te trekken, omdat hij dan in Berlijn zou komen.

“Ray” was een raadsel voor de Duitse politie. De jongeman, die aanvankelijk slecht Duits maar goed Engels sprak, werd 16 à 20 jaar geschat, maar zowel zijn kleding, zijn bagage en zijn uiterlijk zagen er veel te verzorgd uit om een verblijf van vijf jaar in de bossen geloofwaardig te maken. Daarnaast kon hij verbazingwekkend goed overweg met een laptop en een mobiele telefoon, en leek hij zich in Berlijn prima te vermaken.

Interpol werd op de zaak gezet, Ray’s DNA werd afgenomen en vergeleken met dat van vermiste personen, zoals de Vlaamse Liam Vanden Branden, maar zonder resultaat. En dan was er de kwestie van de overleden vader, die door Ray in het bos zou zijn begraven onder een hoop stenen. De politie van Duitsland en de Tsjechische Republiek zochten naar het lijk. Tevergeefs.  Op 28 februari 2012 verscheen de volgende oproep op het internet: “Robin, neem a.u.b. contact op met Alice i.v.m. overlijden van je vader.” De pijnlijke ironie. Het is de vraag of Robin dit bericht heeft gelezen.

Een week voor zijn vertrek naar Berlijn, op 23 augustus 2011, plaatste Robin nog de volgende oproep op het internet: “Hallo, mijn naam is Robin van Helsum, ik ben opzoek naar een woonruimte voor een wat langere periode samen met een goede vriend van mij. Persoonlijk werk ik full-time, mijn huisgenoot volgt studie (ontvangt studiefinanciering) + werkt daarnaast part-time. Wij zijn actieve jongens die zaken serieus benaderen, en wij zijn dus ook niet opzoek naar een woning waarin dagen lang feest kan/gaat worden gehouden. Graag willen wij dat het appartement over het volgende beschikt: – 2 slaapkamers – gelocaliseerd in Hengelo (ov)/Enschede – prijs graag incl. g/w/e als u nog meer vragen heeft kunt u mij gerust bellen of een email sturen. Met vriendelijke groeten, Robin van Helsum.”

Ik begrijp Robin van Helsum wel…

In 1975 was ik 14 jaar en na (alweer) een trauma verliet ik Nederland, met niet meer dan de kleren aan mijn lijf, een rugzak, een slaapzak, mijn paspoort en wat geld. Ik liftte naar Duitsland, waar ik onderdak kreeg bij vrienden in Keulen. Op een gegeven moment werd ik – zonder mijn paspoort bij me te hebben – tijdens een “razzia” opgepakt door de politie. En toen zag ik mijn kans om een nieuw leven te beginnen, met een nieuwe identiteit.

Ik gaf een valse naam op – Juan Ramon Pietro Carthodimedia – en zei dat ik afkomstig was uit Suriname. Met de Surinaamse onafhankelijkheid ophanden en het recht van Surinamers om de Nederlandse nationaliteit te krijgen, vermoedde ik dat het verkrijgen van een Nederlands paspoort een fluitje van een cent was. Ik gokte erop dat de administratie van persoonsgegevens in Suriname  slecht georganiseerd was.

Intussen verbleef ik in het Huis van Bewaring in Düsseldorf-Dehrendorf. Ik had het er graag voor over wanneer dit ertoe zou leiden dat ik een nieuwe identiteit kreeg, waarmee ik een nieuw leven zou kunnen beginnen. Maar helaas, de Nederlandse ambassade werkte niet mee en na drie maanden gevangenis werd ik op straat gezet; ik moest mezelf maar zien te redden.

Soms wil je niets liever dan opnieuw beginnen, zonder een verleden, en wanneer de kans daartoe zich aandient, maak je daar – hoe naïef ook – gebruik van.

Robin, het komt vast wel goed met je.

Jaap van der Wijk

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. 15 juni 2012 18:11

  Je geeft een ogenschijnlijk surreeel verhaal zijn menselijke dimensie terug. Ik respecteer dat enorm.

  • Schrijvers Academie permalink
   16 juni 2012 9:13

   Een fijn stukje tekst. En ik lees met zeer veel instemming de reactie van Meneer grijs.

Trackbacks

 1. Ik begrijp Robin van Helsum wel… | Jack Vanderwyk's Front Page

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: