Spring naar inhoud

Vlees noch vis…

25 juni 2012

Armoede in Nederland: de voedselbank

… en als het aan de Partij voor de Dieren ligt worden eieren en zuivel ook onbetaalbaar voor de minima, want Marianne Thieme wil dat vlees, vis, eieren en zuivel naar het hoge BTW-tarief gaan.  Daarmee sluit zij zich aan bij die andere pseudo-sociale yuppie partij – Groen Links – die ervoor strijdt om de ‘kilo-knallers’ en de ‘plofkippen’ uit de schappen van de supermarkten te laten verdwijnen.

Armoede in Nederland. Uit onderzoek van EénVandaag en het Nibud blijkt dat geen vlees meer eten, de verwarming niet meer kunnen betalen of nooit meer op vakantie gaan voor maar liefst 70 procent van de mensen die zich arm voelen de dagelijkse praktijk is. In Nederland leefden in 2010 529.000 huishoudens (7,7%), onder de armoedegrens (in dit geval de ‘lage-inkomensgrens’ van het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek). Volgens de berekeningen groeit het aantal huishoudens onder de lage-inkomensgrens in 2011 van 529.000 tot 561.000, oftewel 8,1 procentvan het totaal. De dalende koopkracht is de belangrijkste oorzaak van de toenemende armoede. 

Hoe verhouden dalende koopkracht en sterk stijgende prijzen voor vlees, vis, eieren en zuivel zich tot een sociaal beleid?

Thans kunnen mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien – en dat zijn er veel meer dan de hierboven genoemde huishoudens die onder de armoedegrens leven – zich dankzij het lage BTW-tarief en de ‘kiloknallers’ nog af en toe een stukje vlees veroorloven, maar wanneer de pseudo-sociale politici hun zin krijgen is zelfs dat niet meer mogelijk. Eén van de gevolgen daarvan is dat de (relatieve) deprivatie, het gevoel van achtergesteld zijn t.o.v. de rest van de bevolking, sterk zal toenemen. Een ander gevolg is dat de gezondheid van een significant deel van de bevolking zal verslechteren, terwijl het eigen risico van de zorgverzekering zo hoog is dat dit deel van de bevolking zich het feitelijk gebruikmaken van de gezondheidszorg niet langer kan veroorloven.

In september zijn er parlementsverkiezingen. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat er mensen zijn die massaal zullen stemmen op een partij die ervoor wil zorgen dat vlees, vis, eieren en zuivel slechts betaalbaar zijn voor een selecte groep.      Voor velen is het namelijk geen simpele kwestie van ‘verstandiger, milieubewuster keuzes maken’; geen kwestie van een auto van € 30.000,- kopen i.p.v. één van € 50.000,- om de sterk dalende koopkracht het hoofd te kunnen bieden. Voor velen betekent dit beleid dat men zich gewoon geen vlees, geen vis, geen eieren en geen zuivel meer kan veroorloven. Permanent.

Mevrouw Van Gelder uit Amsterdam heeft als kind Auschwitz overleefd. Haar hele familie is daar vergast. Sinds het overlijden van haar man leeft zij onder de armoedegrens en is zij afhankelijk van de voedselbank. Onlangs kreeg zij de kans om eindelijk weer eens een stukje vlees te krijgen, en daar verheugde zij zich op. Totdat zij hoorde dat het ging om wilde ganzen die op Schiphol waren vergast. Sinds die dag heeft mevrouw Van Gelder zich niet meer bij de voedselbank laten zien en heeft zij het vertrouwen in de ‘sociale samenleving’ verloren.

Geen weldenkend mens is tegen een diervriendelijk milieu en tegen solidariteit met dieren. Velen zouden – wanneer zij zich dat konden veroorloven – liever diervriendelijke producten kopen dan de goedkopere alternatieven. Maar helaas leidt de huidige verdeling van de welvaart ertoe dat er geen sprake is van onderlinge solidariteit tussen de mensen. In die situatie, waarin de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, zijn er politieke partijen die traditiegetrouw geen boodschap hebben aan het minvermogende deel van de bevolking en zelfs glashard ontkennen dat er sprake is van armoede in Nederland, en nu dan ook politieke partijen die meer belang hechten aan solidariteit met de dieren dan aan solidariteit met de minvermogende medemens. Eigenlijk blijven er maar heel weinig partijen over waarop je kunt stemmen.

Jaap van der Wijk

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: