Spring naar inhoud

John van den Heuvel is geen journalist

16 juli 2012

Veel mensen kennen John van den Heuvel als “misdaadjournalist” van De Telegraaf en (mede)presentator van RTL-Boulevard. Weinigen weten dat John van den Heuvel na de Havo bij de politie ging werken en zo’n tien jaar lang “diender” was alvorens hij zich op het pad van de journalistiek waagde.

Maar uit alles wat John zegt en schrijft blijkt dat hij nog altijd in hart en nieren een “diender” is. Hij identificeert zich in hoge mate met de “dienders” op een zaak, kent hun (van hogerhand opgelegde) beperkingen als geen ander, alsmede de frustraties die deze beperkingen tot gevolg hebben, en laat er in zijn doen en laten geen twijfel over bestaan dat zijn loyaliteit en soldariteit slechts bij één partij liggen: de politie. Het zal John niet overkomen dat hij de sympathie van de “dienders” kwijtraakt, want hij wil nog altijd bij hen horen.

Dat is uiteraard zijn goed recht, maar met journalistiek heeft het niets te maken. In journalistiek opzicht past John eerder in het vakje van (ex-) politiewoordvoerders als Klaas Wiltink dan in het vakje van misdaadjournalisten als Peter R. de Vries.

Gelukkig weten we tegenwoordig dat journalistiek geen waardenvrije bezigheid is. We zijn niet 100% objectief want we hebben allen onze eigen normen en waarden, waardoor onze waarneming en verslaggeving worden gekleurd. Toch is de journalistieke beroepsideologie gestoeld op een hoge mate van neutraliteit en objectiviteit. Het is echter van groot belang dat de journalist zich bewust is van zijn achtergrond en drijfveren, en vooral dat ook het publiek weet “waar de journalist vandaan komt”.

Alhoewel het de vraag is of John van den Heuvel zich daarvan in voldoende mate bewust is, weet de lezer van dit artikel nu in elk geval waar John vandaan komt. Dus wanneer Bénédicte Ficq, advocaat van kickbokskampioen Badr Hari, aangifte doet omdat de politie overduidelijk heeft gelekt naar John van den Heuvel, en Van den Heuvel daarop reageert met de woorden: “De politie heeft niet naar mij gelekt, ik heb juist informatie aan de politie gegeven,” dan dient de lezer (en de rechter) ernstig rekening te houden met de achtergrond van John van den Heuvel. John zal zijn “collega’s” bij de politie altijd de hand boven het hoofd houden, want hij wil voor geen geld ter wereld hun loyaliteit en solidariteit verliezen. In dat opzicht lijkt het zinvol als Bénédicte Ficq haar zaak doorzet en John van den Heuvel onder ede verhoort.

Met de wetenschap dat John van den Heuvel de politiecultuur nooit heeft kunnen loslaten en zich nog altijd “diender” voelt, zal het grote publiek hopelijk een andere kijk krijgen op de journalistieke waarde van zijn verslaggeving. Hier spreekt of schrijft geen journalist, maar een “diender” met een leuk betaalde hobby.

Jaap van der Wijk

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: