Spring naar inhoud

Selfie

20 december 2013

jackselfie1

Vooral veel oudere Nederlanders schijnen een hekel te hebben aan “selfie”. Niet alleen aan het woord, maar ook aan het verschijnsel. Ter verduidelijking: een selfie is een foto van jezelf, doorgaans gemaakt met een mobiele telefoon. Kees van Kooten noemde het onlangs een “otofoto”, hetgeen overigens een palindroom is. Taalpuristen zullen liever gebruik maken van het woord “keerwoord”.

Nederland is een Calvinistisch land, waar valse bescheidenheid een deugd is. Dat merken we dagelijks, want het is “not done” om jezelf te prijzen als je iets hebt gepresteerd. Het is “not done” om in de spiegel te kijken en te zeggen dat je er goed uitziet vandaag. Dergelijk gedrag wordt bestempeld als “ijdelheid”. Dezelfde instelling heeft geleid tot de klassieke Calvinistische “Wet van Jante”: “Wanneer je je kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt die afgehakt.”

Geconfronteerd met hele volksstammen die ten gevolge van de door het Calvinisme opgelegde minderwaardigheidsgevoel leden aan een inferieur zelfbeeld, besloten humanistische psychologen en sociologen daar verandering in te brengen. Boeken als “Ik ben O.K., jij bent O.K.” (Thomas Harris) en “Als ik NEE zeg voel ik mij schuldig” (Manuel J. Smith) werden wereldwijde bestsellers. De Transactionele Analyse van Eric Berne werd een krachtig middel om mensen een goed gevoel te geven over zichzelf en een einde te maken aan de Calvinistische denkbeelden.

Dat alles is nu ongeveer 45 jaar geleden. En nog steeds zijn er mensen die vanwege hun (vaak onbewuste) Calvinistische denkbeelden iemand liever het graf inpraten dan de hemel, wanneer zij “ijdelheid” bespeuren, dan wel gerichtheid op het ik.

Het enige negatieve aan het woord selfie is dat het lijkt op “selfish” – egoïstisch dus. Echter, het is niet gebleken dat mensen die selfies maken egoïstisch zijn. Een selfie is gemakkelijk wanneer je geen spiegel bij de hand hebt en toch wilt weten hoe je eruit ziet. Of om terug te zien hoe je er op een gegeven moment, een bepaalde dag in een bepaald jaar, uitzag. Een selfie stuur je aan familie en vrienden, aan mensen die jou niet dagelijks zien maar dat wel zouden willen. Voor het gemak worden ze op Facebook geplaatst.

Tja, en dan heb je mensen die zich daar aan storen. Maar daar is een oplossing voor gevonden. Het heet “ontvrienden”. Want de mensen met wie jij op Facebook bent verbonden, worden geacht jouw vrienden te zijn. En mensen die jou niet kunnen luchten of zien vanwege de Calvinistische instelling dat selfies maken “not done” is, zijn geen vrienden en horen dus niet op jouw Facebook thuis.

Overigens, er zijn goede hulpverleningsinstellingen voor zulke mensen.

Advertenties
3 reacties leave one →
  1. 21 december 2013 16:28

    En zo is het maar net…hoe moderner en dus opener we zijn geworden, door het verstrijken van de tijd onontkoombaar, hoe meer mensen willen vasthouden aan of zelfs terugverlangen naar een voorbije tijd. Een totaal zinloos pogen. Beter ware als men besefte dat geschiedenis en vroeger verleden tijd zijn en men derhalve probeerde zichzelf, en daar mee hun kinderen en wat daarna moge komen, te begrijpen, zodat contact in het heden ongedwongen en onverwrongen mogelijk blijft…

  2. 9 april 2016 6:48

    always i used to read smaller articles which as well clear their motive, andnthat is also happening with this piece of writing whichnI am Click https://zhoutest.wordpress.com/

Trackbacks

  1. Selfie | Jack Vanderwyk's Front Page

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: